Tuesday, November 21, 2017

Fristående kamin – ett sätt att njuta av en öppen eld utan skorsten eller sot

Vi är nog många som förknippar en öppen eld med både minnen och myskänslor. Många av oss har säkert suttit framför åtskilliga eldar i skogen, på skolutflykter eller på läger med allt från idrottsföreningar till scoutkårer. Det finns något visst i en öppen eld, och den gemenskap som det innebär att samlas kring elden. Men hur kan man få in det här i sitt hem om man nu inte vill eller kan ansluta en kamin till en skorsten och ett ventilationssystem? Och kan man skapa sig en eldstad som man kan använda både inomhus och utomhus?
Ja tänk för att det går faktiskt. Idag finns det många alternativ på hur man kan ha en eldstad utan skorsten, vilket är något av en förutsättning för att kaminen ska till exempel kunna flyttas mellan altanen och hemmaspat. Något annat som är roligt är att designen på fristående kaminer utan skorstenar verkligen har revolutionerats de sista åren, och här har svenska företag, som till exempel Vauni gått i bräschen. Vauni gör för övrigt även ett eget biobränsle till kaminerna, vilket endast släpper ut så mycket koldioxid och vattenånga som en människas utandningsluft, något som kan vara värt att kolla upp om man nu är intresserad av en kamin utan skorsten i hemmet.
Med en fristående kamin blir det som nämnts ovan lätt att flytta kaminen mellan olika platser i hemmet. Väljer man en kamin som även är avsedd att klara av utomhusbruk, ja då blir kaminen riktigt multifunktionell, och kan flyttas till det rum där man vill ha den för dagen. Sätt kaminen i vardagsrummet när höststormarna rasar utanför fönstret, ta in kaminen i hemmaspat när du ska ha en avslappnad kväll med en god bok, flytta in kaminen i matsalen när ni har middagsbjudning, eller som sagt – ta ut kaminen i trädgården eller på altanen när ni vill mysa under långa sommarkvällar.
Men var får man då tag på en kamin utan skorsten då? Som sagt, svenska Vauni gör många fina modeller, dels fristående som klarar utomhusbruk, men även fristående som endast ska användas inomhus, och även vägghängda versioner, som passar bra i till exempel sovrum och vardagsrum. Deras kaminer har även mycket olika former, bland annat som klot och några i mer raka linjer. De finns även hos många återförsäljare för fristående kamin Göteborg, Stockholm och Malmö är exempel på städer där det finns butiker som säljer dem, för den som vill studera kaminerna på närmare håll.

No comments:

Post a Comment